Esti dependent de internet daca..

Date September 13th, 2008 (02:26)

Cred ca pot fi considerat dependent de internet. O forma mai usoara insa, stiu cand sa pun punct (zic eu) si pot sa stau fara el insa sunt nevoit sa fiu cu el aproape tot timpul (natura jobului)

Cum stii daca esti… ?

  • Esti dependent de internet daca primul lucru care il intrebi la hotel este daca au conexiune
  • Esti dependent de internet daca nu concepi statul la PC fara internet
  • Esti dependent de internet daca iti incepi dimineata cu mailuri si termini cu ym’uri
  • Esti dependent de internet daca zona de Bookmarks are peste 50 de siteuri
  • Esti dependent de internet daca iti iesi din minti cand pica
  • Esti dependent de internet daca ai doua sau mai multe conexiuni active in casa
  • Esti dependent de internet daca doar el te poate linisti si inveseli cand esti trist
  • Esti dependent de internet daca mergi doar in parcuri si pub-uri ce ofera wireless
  • Esti dependent de internet daca nu tii minte cand ai stat fara el mai mult de 48 de ore
  • Esti dependent de internet daca iti inveti parintii sa foloseasca ym/irc pentru a nu fi nevoit sa ii suni
  • Esti dependent de internet daca il folosesti pentru a afla programul de la farmacie
  • Esti dependent de internet wikipedia a inlocuit cartea
  • Esti dependent de internet daca si la ora aceasta esti online ….

Ei bine, cum e ? Va regasiti in aceste cuvinte ?  🙂


Articole Similare
  • Cele mai Populare 15 Articole din ironmim dot com

  • 4 Raspunsuri to “Esti dependent de internet daca..”

    1. Diana spune:

      Da, acum va tb sa ne spui si cum se trateaza, mai ales daca ne regasim in TOTATE 🙂

    2. mim spune:

      eu sunt de parere ca nici nu trebuie tratata 🙂

    3. elena spune:

      DA ,asa este eu cred ca ft. multa populatie este dependenta de internet …dar nu recunoaste….si eu ma regasesc in articolul de sus .vreo 2-3 randuri nu mi se potrivesc dar in rest toate….

    4. bioshock1hit spune:

      Internetul este extrem de captivant, si te faci sa iti pierzi majoritatea timpului liber aici, in loc sa mai iesi cu prietenii, sa mai citesti o carte, sa iti intretii forma fizica sau sa inveti pentru scoala.

      Ca sa dam doar doua exemple, in septembrie 2007 un barbat de 30 de ani din China a murit intr-un Internet Cafe, dupa 72 de ore de jucat continuu un joc online.

      Un caz similar fusese semnalat cu doi ani inainte, in Coreea de Sud, cand un alt barbat a decedat dupa ce a jucat timp de 50 de ore Starcraft, tot intr-un Internet Cafe.

      Cum ajungem dependenti de Internet?

      Pentru unii utilizatori navigarea pe Internet se transforma din nevoie in obsesie. Realitatea virtuala inlocuieste treptat viata reala, prietenii fantomatici de pe net devin, brusc, suflete pereche, in timp ce activitatile de zi cu zi ajung rutine de nesuportat.

      Ca sa dam doar doua exemple, in septembrie 2007 un barbat de 30 de ani din China a murit intr-un Internet Cafe, dupa 72 de ore de jucat continuu un joc online. Un caz similar fusese semnalat cu doi ani inainte, in Coreea de Sud, cand un alt barbat a decedat dupa ce a jucat timp de 50 de ore Starcraft, tot intr-un Internet Cafe.

      Desi nu este definit deocamdata ca o adevarata dependenta, multi oameni sufera de consecintele obsesiei legate de lumea online, avertizeaza dr. Diane M. Wieland, profesor la La Salle University, Philadelphia, care trateaza pacienti cu dependenta fata de calculator. Cu toate ca rata dependentei de Internet este greu de masurat deocamdata, dr. Wieland crede ca intre 5 si 10% dintre utilizatorii Internet ajung sa dezvolte dependenta.

      Cum?

      Criteriile folosite de terapeuti pentru identificarea dependentei de net

      1. Sunteti preocupat de Internet (va ganditi des la ce ati facut mai devreme pe net sau anticipati urmatoarea sesiune online)?

      2. Simtiti nevoia de a folosi Internetul un timp tot mai indelungat ?

      3. Ati facut in mod repetat si fara succes eforturi de a reduce utilizarea Internetului?

      4. Va simtiti nelinistit, prost dispus, deprimat sau iritabil cand trebuie sa iesiti de pe net?

      5. Stati mai mult online decat v-ati propus?

      6. Folositi Internetul ca o modalitate de a scapa de problemele de zi cu zi?

      7. V-ati mintit familia sau prietenii ascunzandu-le preocuparea dumneavoastra tot mai intensa pentru Internet?

      8. Ati riscat pierderea unei relatii importante, a locului de munca sau a carierei din cauza Internetului?

      Fizic, simptomele utilizarii excesive a Internetului se manifesta prin dureri de cap, tulburari de atentie, senzatii de oboseala a ochilor, vedere incetosata, dureri la nivelul muschilor gatului si umerilor.

      Semnale de alarma in utilizarea excesiva a Internetului

      1. modificari ale stilului de viata, pentru a putea petrece cat mai mult timp pe net

      2. scaderea activitatii fizice

      3. dezinteres fata de propria sanatate

      4. renuntarea la activitati importante, pentru a ramane mai mult timp pe net

      5. privarea de somn sau schimbari in ritmul somnului, in acelasi scop

      6. scaderea drastica a activitatii de socializare, rezultatul fiind instrainarea prietenilor

      7. neglijarea treptata a familiei

      8. dorinta de a petrece tot mai mult timp online

      9. neglijarea locului de munca si a obligatiilor personale

      Dependenta de Internet acopera o varietate larga de comportamente si probleme, cel mai des intalnite fiind dependenta de sexul virtual prin folosirea site-urilor pentru adulti, dependenta de jocurile online, fie ca sunt de noroc sau nu, si dependenta de relationarea virtuala, mai precis o supraimplicare in relatiile cu cei de sex opus.

      Diferenta dintre dependenta de calculator si cea de Internet sta tocmai in legatura cu alte persoane. In cazul dependentei de Internet este vorba de o includere intr-o retea de utilizatori, de dimensiuni foarte mari, in care stii ca niciodata nu esti singur, ca in orice moment poti lua legatura cu un altcineva, chiar daca nu asta iti propusesesi la intrarea on-line.

      Ce apare mai intai, depresia sau dependenta de Internet?

      Nu exista un raspuns cert si, mai ales, general valabil, la aceasta intrebare, cercetatorii neputand demonstra cu precizie daca depresia precede folosirea abuziva a Internetului, sau daca este o consecinta a acesteia.

      De obicei, persoanele care aleg sa se refugieze pe Internet resimt scaderea respectului fata de sine si teama de a fi respins de ceilalti.

      Solitarii sunt atrasi de comunicarea electronica datorita anonimatului pe care il asigura, anonimat care ii ajuta sa isi depaseasca dificultatile de relationare din viata reala.

      Psihologii sustin ca acesta comunicare intermediata de computer ne indeparteaza si mai mult de ceilalti, prin absenta elementelor paraverbale (de exemplu, tonul ridicat al vocii) si a celor nonverbale, cum ar fi privirile, gesturile, atingerile.

      Astfel, disparitia expresiei faciale, a inflexiunii vocii si a contactului vizual face comunicarea pe net mai putin amenintatoare, ajutandu-i astfel pe cei timizi sa depaseasca inconfortul care apare atunci cand se intalnesc si vorbesc direct cu alte persoane.

      Efectul de dezinhibare online

      Este binecunoscut faptul ca oamenii spun si fac lucruri in spatiul virtual, pe care nu le-ar face intr-o relationare fata in fata. Pe net sunt mai relaxati, mai dezinhibati si astfel se exprima mai liber. Acest efect de dezinhibare este de doua feluri. Unii impartasesc lucruri extrem de personale, emotii profunde, temeri sau dorinte. Specialistii numesc aceasta dezinhibitie benigna.

      Exista insa si o dezinhibitie toxica, ce se manifesta prin limbaj obscen, manie, ura si chiar amenintari, prin explorarea site-urilor pornografice sau a celor care prezinta violenta explicita, locuri pe care acesti oameni nu le-ar vizita in realitate.

      De ce ne simtim atat de atrasi de prietenii virtuali?

      In primul rand din cauza protectiei pe care o ofera anonimatul si faptului ca nu suntem nevoiti sa il privim in ochi pe cel cu care vorbim. In situatiile speciale, atunci cand se discuta subiecte cu incarcatura emotionala, oamenii tind sa ocoleasca privirea celuilalt, fiind mai lesne sa vorbim despre lucruri personale fara sa ne privim in ochi.

      Extrem de importanta este asincronicitatea, faptul ca nu suntem nevoiti sa facem fata reactiei imediate a celuilalt. Beneficiem astfel de facilitatea de a “opri timpul” dupa ce spunem ceva partenerului de conversatie si de a ne intoarce la convorbire doar atunci cand suntem pregatiti sa ii facem fata.

      Pe de alta parte, comunicand online cu cineva, acesta se transforma intr-un personaj din lumea noastra interioara, un personaj modelat nu cum ni se prezinta el insusi pe Internet, ci in functie de asteptarile, dorintele si nevoile noastre.

      Mai mult, nefiind prezent in imediata apropiere, unii oameni au impresia ca personajul imaginar “creat” exista intr-o alta lume, lipsita de asteptarile si responsabilitatile celei reale. Acesti oameni separa fictiunea online de realitatea offline, si de aceea nu considera ca trebuie facuti responsabili pentru ceea ce se fac pe Internet.

      Cum scapam de dependenta de Internet?

      Greu. Prin terapie si medicatie, dar mai ales cu ajutorul familiei si prietenilor care trebuie sa sesizeze pericolul in care ne aflam si care sa ne ajute.

      Dupa ce China si Coreea de Sud au recunoscut ca se confrunta cu probleme serioase in acest sens si au decis sa aloce spatii si fonduri pentru gasirea unor tratamente serioase, in Europa, in martie 2007, a fost deschisa prima clinica pentru dezintoxicare a dependentilor de Internet, la Amsterdam.

      “Negarea este foarte puternica in randul dependentilor de Internet, care sustin ca este imposibil sa fii dependent de o masina”, declara dr. Wieland. Raspunsul “inca un minut” la rugamintea de a iesi de pe Internet este similar celui dat de un alcoolic, care spune ca va renunta “dupa inca un pahar”.

      Nu luati in gluma!

    Lasati un comentariu