Google si cele 1000 de servere

Date February 20th, 2009 (23:41)

Un amanunt interesant, google foloseste puterea a 1000 de servere intr-o cautare pentru a scoate acel magic timp de 0.2 0.3 secunde (Sursa) informatia a fost dezvaluita public la WSDM 2009.

Ce concluzie putem trage din aceasta informatie ?

Google pune foarte mare pret pe rapiditatea motorului de cautare. Indexarea rapida a fost secretul cresterii fata de celelalte motoare de cautare, in 1999 (la lansare) indexarea se facea in cateva saptamani/luni, astazi poate ajunge la cateva minute.

Avand propriul datacenter cresterea exponentiala nu mai este o problema, cu totii stim ca Google detine destul de multe ferme de servere in toata lumea.

Trebuie sa ne gandim si la energia consumata de fiecare cautare, deodata parca nu mai este o companie atat de “verde” precum sustinea cu cateva luni in urma.

Toata lumea castiga.
Cum functioneaza Google ?

Google I/O ’08 Keynote – Marissa Mayer


Articole Similare
 • Cele mai Populare 15 Articole din ironmim dot com

 • 3 Raspunsuri to “Google si cele 1000 de servere”

  1. sorin spune:

   Google foloseste toate cele 1000 servere ca un totunitar. Indexarile au ajuns sa fie facute si la mai putin de 1 minut de la plublicarea articolelor…Fiecare datacenter e programat sa functioneze in functie de zonele in care te afli si sa-ti ofere prima data informatii din tara unde te afli. E un motor de cautare foarte bine gandit si sa stii ca eu nu plang Google. Ei castiga foarte multi bani prin serviciile oferite.

  2. FreeYM spune:

   E greu sa fi si “verde” si performant in acelasi timp. Google este de departe cel mai bun motor de cautare.

   Comparati un termen cautat in Google si apoi in Yahoo sau Live, iar diferenta este uriasa. Foarte multi utilizatori care folosesc alt motor de cautare il utilizeaza fiindca nu stiu cum sa-si seteze browserul sau pur si simplu nu stiu ca exista ceva mai bun.

  3. mim spune:

   Asa este, am ajuns sa fim orbi in lumea motoarelor de cautare.
   In destul de multe taru (ex Rusia) Google are un rol minor in lumea virtuala, exista alte motoare mai bune specializate pe o anumita limba. In acest fel indexarea si rezultatele unei cautari sunt mai bune.

   Google incearca sa impace pe toata lumea, trebuie sa apreciem asta.

  Lasati un comentariu