Windows sau Linux Hosting – ce sa alegi

Date March 30th, 2008 (00:21)

E vorba de preferinte .

Nu inteleg ce se tot intreaba lumea ce sa aleaga .. ma refer la cei ce vor un VPS , nu shared hosting unde platforma nu prea conteaza – esti ca o mica oitza in patratica ei .  Adevaratul hosting se face ori pe VPS la inceput , apoi crescand sa treci pe un server dedicat .

Revenind la Windows vs Linux  . E vorba de ce cunostiinte ai in primul rand . Daca esti un cunoscator linux si te descurci (foarte bine) recomand Linux Hosting . Iti faci singur configurarile , nu stai dupa LiveSupport sau sa depinzi de altii . Iti iei destinul in maini .

Eu voi prefera si folosi tot timpul platforma Linux  .  Pentru iubitorii Windows , trebuie sa stiti ca a avea un VPS Windows va trebui sa arunci mai multi bani pentru a avea aceleasi performante ca Linux VPS .

Trebuie din start mai mult RAM , iar defectul cel mai mare e ca daca crapa o aplicatie  va crapa tot serverul . Recomand Windows doar celor ce nu au treaba cu linia de comanda sau nu vor sa isi bata capul prea tare .

Nu voi recomanda Companii de Hosting deoarece nu voi putea fi obiectiv , dar sfatuiesc pe toata lumea sa aiba grija ce alege .. daca iei ceva prea ieftin sa fie adevarat sunt mari sanse sa nu fie . Am vazut foarte multa lume dezamagita de locul unde erau si nu puteau pleca deoarece au platit in avans .

Parerea mea e ca in domeniul Hosting Linux este mult superior platformei Microsoft – altii vor avea alta parere (desigur au alte experiente de viata)

Legat de VPS  vs Shared Hosting .. daca vrei performanta si vrei ca afacerea ta sa aiba o radacina solida trebuie sa iti iei VPS (Virtual Private Server)  . Daca ai 1-2-3 siteuri ramai pe shared , e mai ieftin si fara bataie de cap , doar un lucru cand va cadea vei cadea si tu cu el .


Articole Similare
 • Cele mai Populare 15 Articole din ironmim dot com

 • 3 Raspunsuri to “Windows sau Linux Hosting – ce sa alegi”

  1. ByREV spune:

   EU am plecat cu shared (2-3 upgraduri de “performanta”), am trecut la VPS cu doua Upgrade-uri RAM si Banda, Nu a trecut mai mult de o luna si am trecut pe cel mai ieftin srv dedicat, un Celeron cu 512M … tot o luna a rezistat, am trecut la P4 3G cu 1 G de ram si 120G hdd… a tinut destul de bine cam 5 luni dupa care am facut upgrade la 2 G RAM si a mai rezistat o luna dar pana la urma era deja prea solicitat, erau spike-uri de trafic cand se incarca un site in 30s sau mai mult -> pierdeam grav vizitatori … solutia: Serverul Nr 2 si impartirea siteurilor.

   Serverul 2 de la bun iceput Core 2 Duo 2.66, 2G Ram , 160G hdd … doua siteuri pe el … dupa 3 zile au picat ambele srevere TRAFIC de 10 ori mai mare printr’o “intamplare” si un noroc , ce solutie mai aveam: Optimizarea.

   Optimizare: cache ptr nucleul php , optimizare mysql, apache si desigur ceva optimizare in blog. Dupa 3 ore am reusit sa le aduc in viata , 1800 Online pe Blog, si totusi a rezistat …

   Asta a fost ultimul upgrade , deocamdata cele doua servere dedicate merg f bine fara probleme si sper sa ma tina in continuare.

   Concluzia mea: daca ai o pasiune sa scrii ce faci la scoala, merge un shared … daca ai 5000 vizualizari zi, un VPS altfel munca va fi degeaba … daca treci de 20 de mii de vizualizari, multe poze, pluginuri, etc… UN DEDICAT.

   Acum depinde si de site/blog , ce are in el, cate query foloseste pentru incarca o pagina , depinde si de munca CPU-ului in php, ce trebuie sa prelucreze ca sa afisezi tot felul de chestiuni …

  2. A.Faith spune:

   cel mai bun motiv pentru care să vrei Linux VPS : http://marius.wirelessisfun.com/2007/windows-based-hosting-vs-linux-based-hosting/

   windows suge pe desktop, dar pe server e de-a dreptu’ catastrofal!

  3. mim spune:

   Foarte bun comentariul ByREV , intradevar ai avut de munca in domeniu si ai prins experienta buna . Parerea mea e ca ai facut cea mai buna alegere prin impartirea siteurilor . Daca in comtinuare vei creste recomand un cluster , 2-3 servere care isi impart loadul intre ele . Eu stau pe un cluster de 2 servere – si totul merge bine .

   Interesanta evolutia ta si am ramas impresionat cat de repede ai trecut prin servere , ascensiunea a fost fenomenala .

   Tine-o tot asa !

   In legatura cu Windows da .. suge de rupe si la resurse si la buget

  Lasati un comentariu