Windows Sidebar si gadget-uri (vedere de ansamblu)

Date March 16th, 2008 (23:26)

Windows Sidebar este o bara lunga, verticala afisata lateral pe desktop-ul d-voastra. Contine mini-programe numite gadgets , care ofera informatii si furnizeaza accesul usor la uneltele (mijloacele) folosite de d-voastra mai frecvent. De exemplu, puteti folosi gadgets pentru a afisa un slide show de poze, a vedea in continuu titluri updatate sau pentru a cauta contacte.

De ce sa folosim Sidebar?

Sidebar-ul poate pastra informatii si unelte imediat disponibile pentru a fii folosite. De exemplu, puteti afisa titluri de stiri (news headlines) exact langa programele d-voastra deschise. In acest fel, daca vreti sa tineti evidenta de ceea ce se intampla la stiri in timp ce lucrati, nu trebuie sa va opriti din ceea ce faceti.

Cu Sidebar, puteti folosi gadget-ul Feed Headlines pentru a vedea cele mai recente titluri din ziar de la sursele pe care le doriti. Nu trebuie sa va opriti din munca asupra documentului d-voastra, deoarece titlurile vor fii intodeauna vizibile. Daca vedeti periferic un titlu care sa va intereseze, dati clic pe el, iar browser-ul web va deschide imediat povestea (stirea).

Deschiderea Sidebar-ului

Deschideti Windows Sidebar dand clic pe butonul Start, clic pe All Programs, clic pe Accessories si apoi, clic pe Windows Sidebar.

Pentru a tine Sidebar-ul visibil tot timpul, trebuie sa-l setati astfel incat alte ferestre sa nu il acopere.

Impiedicarea ferestrelor de la acoperirea Sidebar-ului

Datorita spatiului pe care Sidebar-ul il necesita, aceasta optiune este cea mai potrivita daca folositi un monitor cu un ecran mare si lat sau mai multe monitoare.

 1. Deschideti Windows Sidebar dand clic pe butonul Start, clic pe Control Panel, clic pe Appearance and Personalization si apoi, clic pe Windows Sidebar Properties.
 2.  Selectati casuta de Sidebar is always on top of other windows.
 3. clic pe OK.

Sa facem cunostiinta cu Gadget-urile.

Windows vine cu o colectie mica de gadgets, dar uneori, doar unii dintre ei apar implicit in Sidebar. Ca sa intelegem cum sa folosim aceste gadget-uri, sa exploram 3 dintre ei care apar in Sidebar cand deschidem Windows: The Clock (ceasul), Slide Show si Feed Headlines.

Cum functioneaza Ceasul?

Cand indreptati spre gadget-ul Ceas, 2 butoane vor aparea langa coltul drept de sus: butonul de Close –  care este butonul cel mai de sus – si butonul de Options.

Dand clic pe butonul Close va duce la scoaterea Ceasului din Sidebar. Butonul de mai jos afiseaza optiuni pentru a numi Ceasul si pentru a schimba fusul orar.

Cum functioneaza Slide Show-ul?

Acum, puteti indrepta pointer-ul pe gadget-ul de Slide Show, care afiseaza in continuu un slide show de poze din computerul d-voastra. Cand indreptati inspre Slide Show, butoanele de Close si Options vor aparea in clotul din dreapta sus al gadget-ului.

Dand clic pe butonul de Options va permite sa alegeti ce poze doriti sa apara in slide show, sa controlati viteza cu care decurge slide show-ul si sa schimbati efectele de tranzitie dintre poze.

Schimbarea pozelor din slide show

Implicit (by default), slide show-ul afiseaza obiecte din folder-ul de Sample Pictures.

 1. Indreptati spre Slide Show si cand apare butonul de Options, dati clic pe el.
 2. In casuta de Folder, selectati locatia pozelor pe care doriti sa le afisati.
 3. Clic pe OK.

Setarea vietezei pentru slide show si efectele de tranzitie

 1. Indreptati spre Slide Show si cand apare butonul de Options, dati clic pe el.
 2. In lista de Show each picture, selectati numarul de secunde pentru aparitita fiecarei poze.
 3. In lista de Transition between pictures, selectati ce tip de tranzitie doriti.
 4. Clic pe OK.

Cum functioneaza Feed Headlines?

Feed Headlines poate afisa frecvent titluri updatate dintr-un website care aprovizioaneaza cu “feeds“, cunoscute de asemenea si sub numele de RSS feeds, XML feeds, syndicated content sau web feeds. Website-urile folosesc des feeds pentru a distribui stiri sau bloguri. Implicit, Feed Headlines nu va afisa titluri oarecare. Pentru a incepe afisarea unui set mic de titluri preselectate, clic pe View headlines. Cand indreptati spre Feed Headlines, butoanele de Close si Options vor aparea in clotul din dreapta sus al gadget-ului. Dand clic pe butonul Options, veti putea alege dintr-o lista disponibila de feeds. Puteti adauga in lista prin alegerea unor feeds de catre d-voastra din web.

Alegerea unui feed dintr-un web cu Internet Explorer

Internet Explorer, un browser web inclus in Windows, cauta feeds pe orice pagina web pe care o vizitati.

 1. Deschideti Internet Explorer dand clic pe butonul Start si apoi, clic pe Internet Explorer.
 2. Cautati o pagina web care sa contina feeds. (Cand Internet Explorer va gasi feeds disponibile, butonul de Feeds, localizat in toolbar-ul de Internet Explorer, isi va schimba culoarea din gri in portocaliu.)
 3. Dati clic pe sageata de langa butonul de Feeds si apoi, in lista care apare, dati clic pe feed-ul pe care il doriti.
 4. Pe pagina web care apare, dati clic pe Subscribe to this feed.
 5. In casuta de dialog care apare, clic pe Subscribe. Feed-ul ar trebui din acest moment sa fie disponibil pentru Feed Headlines. Pentru a afisa feed-ul in Feed Headlines, urmariti procedura de mai jos.

Afisarea unui feed in gadget-ul Feed Headlines

 1. Indreptati spre Feed Headlines si apoi, clic pe butonul de Options.
 2. In lista de Display this feed, clic pe feed-ul pe care doriti sa-l afisati.
 3. 3. Clic pe OK.

Nota: Pentru a va plimba printre titluri, indreptati spre Feed Headlines si apoi, clic pe sagetile indreptate in jos sau in sus care apar in josul paginii.

Ce gadget-uri am?

Inainte ca un gadget sa poata fii adaugat in Sidebar, trebuie instalat pe calculatorul d-voastra. Pentru a vedea ce gadget-uri sunt instalate in computer:

Deasupra Sidebar-ului, dati clic pe semnul plus (+) pentru a deschide Gadget Gallery.

 1. Add Gadget button
 2. Clic pe butoanele de scroll pentru a vedea toate gadget-urile.
 3. Clic pe gadget si apoi, clic pe Show details pentru a vedea informatiile despre el.

Puteti downloada gadget-uri aditionale din web. Pentru a gasi gadget-uri online, mergeti la Microsoft Gadgets http://vista.gallery.microsoft.com/vista/SideBar.aspx?a=&mkt=en-us  website.

Adaugarea si scoatere gadget-urilor

Puteti adauga orice gadget instalat in Sidebar. Daca doriti, puteti adauga instante multiple gadget-ului. De exemplu daca tineti evidenta a 2 fuse orare, puteti adauga 2 instante gadget-ului Ceas si sa setati ora corespunzatoare pentru fiecare.

Adaugarea unui gadget in Sidebar

Deasupra Sidebar-ului, dati clic pe semnul plus (+) pentru a deschide Gadget Gallery.

 1. Add Gadget button
 2. Dublu clic pe gadget pentru a-l adauga in Sidebar.

Scoaterea unui gadget din Sidebar

Dublu clic pe gadget si apoi, clic pe Close Gadget.

Organizarea gadget-urilor

Puteti organiza gadget-urile d-voastra in mai multe feluri:

Puteti pastra toate gadget-urile atasate de Sidebar.

Puteti pastra anumite gadget-uri atasate de Sidebar si altele plasate pe desktop.

Puteti detasa toate gadget-urile din Sidebar si sa le plasati pe desktop. Daca va organizati gadget-urile in acest fel, s-ar putea sa doriti sa inchideti Sidebar-ul.

Plasarea unui gadget pe desktop

Puteti detasa gadget-uri din Sidebar si sa le plasati oriunde pe desktop.

Pentru a detasa un gadget de Sidebar, trageti-l in desktop. Pentru a reatasa gadget-ul, trageti-l in orice parte a Sidebar-ului. Daca intampinati probleme in timp ce trageti gadget-ul, este posibil sa trebuiasca sa trageti de o anumita parte al gadget-ului, cum ar fii capatul sau coltul.

Inchiderea Sidebar-ului

Este posibil sa doriti sa inchideti Sidebar-ul daca detasati toate gadget-urile de el.

Dublu clic pe Sidebar si apoi, clic pe Close Sidebar. Pentru a redeschide Sidebar-ul, clic dreapta pe icoana de Sidebar din zona de notificare taskbar si apoi, clic pe Open.


Articole Similare
 • Cele mai Populare 15 Articole din ironmim dot com

 • 6 Raspunsuri to “Windows Sidebar si gadget-uri (vedere de ansamblu)”

  1. marian spune:

   am si eu o problema ni-mi apar icoanele de langa ceas din bara contactatima urgent la id meu pussi_marian@yahoo.com rog rogggggggg urgentaaaaaa vas fi recunoscator

  2. mim spune:

   Imi cer scuze marian , din pacate nu am mai activat pe vista de foarte multa vreme , am renuntat aproape de tot la platforma windows .. sper sa gasesti rezolvare la aceasta problema

  3. ioana spune:

   Daca descarc gadget-uri de pe net cum le instalez sau cum le pun in lista cu cu celelalte?

  4. ortelecan spune:

   auzi ioana … da-mi id tau de mess si iti explic

  5. alex spune:

   Daca descarc gadget-uri de pe net cum le instalez sau cum le pun in lista cu cu celelalte?

  6. rusu spune:

   vreau sa instalez sidebar pe vista…in windows nu il am

  Lasati un comentariu