Faceti share in retea folosind Windows Media Player

Date March 15th, 2008 (10:05)

Folosind Windows Media Player si o retea privata, puteti da drumul “sa curga” la muzica d-voastra preferata, video si poze in orice camera din casa , chiar si in camerele care nu sunt dotate cu un calculator.

De ce as vrea sa fac share la media?

Ca si multi oameni, probabil aveti multe fisiere de muzica, video si poze in Player Library. Pot exista totusi momente, cand veti vrea sa faceti unul din urmatoarele:

–         Sa dati drumul la fisiere de pe un alt calculator din casa d-voastra.

–         Sa deschideti fisiere dintr-un Xbox 360 sau din alt player media digital care este atasat la reteaua d-voastra privata.

–         Sa permiteti altei persoane, care se logheaza pe computerul d-voastra cu un cont de utilizator, sa deschida fisiere din Player Library.

Facand share la media, puteti realize aceste lucruri.

 

 

Ce echipament imi trebuie?

Pentru a face share la media, aveti nevoie de urmatoarele hardware si software:

O retea privata cablata (wired) sau wireless. Pentru detalii, vedeti intrebarile despre retea (network) si cerintele firewall. Fie un device (aparat) cunoscut ca un player media digital (networked digital media player) sau alt calculator folosind aceasta versinea de Windows Vista. Networked digital media players sunt aparate (device-uri) hardware care se conecteaza la reteaua d-voastra cablata sau wireless si va permite sa cautati sau sa deschideti continutul librariei Windows Media Player, chiar daca calculatorul d-voastra se afla in alta camera.

La ce anume pot face share?

Puteti face share la aproape orice fisiere media digitale din libraria Player, inclusiv fisiere Windows Media protejate pe care le-ati download-at din magazine online. Pentru a face share la un fisier din libraria d-voastra, fisierul original trebuie sa fie stocat intr-unul din folder-ele monitorizate ( in mod prestabilit, Player-ul monitorizeaza folder-ele unde majoritatea oamenilor stocheaza fisierele lor media digitale, inclusiv folder-ele cu  muzica, poze si video).

In plus, fisierele trebuie sa fie una din urmatoarele tipuri:

Fisiere de muzica, cum ar fii Windows Media Audio (.wma), MP3 (.mp3) si WAV (.wav). Retineti ca CD-urile audio introduce in computerul d-voastra nu pot fii impartite.

Fisiere video, precum Windows Media Video (.wma), AVI (.avi), MPEG-1 (.mpeg, .mpg) si MPEG-2 (.mpeg, .mpg). Retineti ca dvd-uri sau cd-uri introduce in calculatorul d-voastra nu pot fii puse la share.

Fisiere tip poza, cum ar fii JPEG (.jpeg, .jpg) si PNG (.png)

Playlist-uri, cum ar fii Windows Media playlist (.wpl) si MP3 playlist (.m3u)

Depinzand de felul in care computerul d-voastra este configurat, Player-ul va putea sau nu sa faca share (imparta) alte tipuri de fisiere muzica, video si poze, inafara de cele evidentiate mai sus.

Retineti ca player-ul d-voastra media digital (networked digital media player) s-ar putea sa nu suporte playback-ul tuturor tipurilor de fisiere pe care Player-ul le poate impartii. De exemplu, device-ul d-voastra poate suporta playback la fisiere audio, dar nu si pentru fisiere video sau poze. In plus, device-ul d-voastra poate fii capabil sa play-eze (deschida) melodii pe care le-ati achizitionat din magazine online, dar nu si cantecele pe care le-ati inchiriat printr-un subscription service.

Daca doriti sa impartiti fisiere intr-un folder monitorizat care este situat pe un alt calculator (de exemplu, un folder de pe o retea share), folder-ul strain trebuie sa aiba permisiunile corespunzatoare de acces Windows, alocate lui.

 

 

 

 

 

 

 

Pot preveni ca anumite obiecte din libraria Player sa nu fie puse la share?

DA. Player-ul va permite sa personalizati ceea ce vreti sa puneti la share.De exemplu, puteti alege sa nu impartiti muzica cu anumite versuri sau poze masurate (notate) cu 3 stele sau mai putin. Puteti, de asemenea, crea diferite reguli pentru fiecare calculator sau device. Pentru mai multe informatii, vedeti procedura despre personalizarea a ceea ce impartiti in Change settings for sharing media <http://windowshelp.microsoft.com/Windows/en-US/Help/dd550b2d-7d3e-498d-9ef7-3c200c6826af1033.mspx>

Ce sunt cerintele de network si firewall?

Sharing-ul Media este sustinut pe retele private cablate sau wireless ( cum ar fi cele tipice, valabile in case), dar nu sunt sustinute pe retele publice (cum ar fi cele valabile publicului din cafenele, aeroporturi si librarii). Daca computerul este pe un domeniu de retea (tipul de retea valabila in unele locuri de munca), administratorul d-voastra de retea poate controla daca puteti sau nu folosii trasatura de sharing media.

Device-urile d-voastra trebuie sa fie pe acelasi subnet ca si computerul d-voastra. Cele mai multe retele de casa consta din un singur subnet. Totusi, daca aveti mai multe routere atasate retelei d-voastra deacasa, probabil aveti mai mult subnet-uri. Daca aveti mai multe routere in casa d-voastra si intampinati probleme cand faceti share la media spre anumite device-uri, incercati sa conectati acele device-uri la acelasi router la care este si calculatorul d-voastra conectat.

Pentru a face share la media spre alte device-uri sau pentru a rula media in alte librarii, mai multe porturi de firewall trebuie sa fie deschise. Daca folositi Windows Firewall, porturile solicitate, Transmission Control Protocol (TCP) si User Datagram Protocol (UDP) sunt automat deschise cand porniti media sharing. Daca folositi un software diferit sau hardware firewall, este posibil sa fie nevoie sa deschideti aceste porturi manual.

Urmatorul table arata porturile firewall care trebuie deschise daca doriti sa impartiti media la alte device-uri.

Port                 Protocol           Scope                    554TCP local subnet only

1900                  UDP             local subnet only

2177                  TCP, UDP    local subnet only

2869                  TCP              local subnet only

5004-5005         UDP             local subnet only

10243                 TCP             local subnet only

10280-10284      UDP            local subnet only

Daca portul 554 este deja folosit (de exemplu, folosit de Media Center Extender), porturile 8554-8558 vor fii folosite in schimb. Daca porturile 5004 sau 5005 sunt deja folosite, porturile 50004-50013 vor fii folosite in schimb.

Urmatorul tabel arata porturile firewall care trebuiesc pornite daca doriti sa deschideti media in alte librarii.

Port Protocol Scope 7000-7007 UDPall subnets

Retineti ca nu veti putea folosii trasatura de media sharing daca Internet Protocol security (IPsec) este enablat pe computerul d-voastra. IPsec este pornit automat daca computerul d-voastra este alaturat unui domain-based network ( tipul de retea folosit in general in afaceri mari sau organizatii).

Daca doriti sa folositi trasatura de media sharing si calculatorul d-voastra este configurat sa porneasca automat IPsec, deschideti folder-ul Administrative Tools din Control Panel (Deschideti Administrative Tools, dand clic pe butonul Start, clic pe Control Panel, clic pe System and Maintenance si apoi, clic pe Administrative Tools. Daca va este ceruta o parola de administrator sau o confirmare, tastati parola sau furnizati confirmarea). Apoi, deschideti Services tool, configurati IPsec Policy Agent sa porneasca IPsec manual (in loc de automat) si apoi, restartati calculatorul.

Datorita setarii IPsec sa porneasca manual se poate prevenii conectarea computerului d-voastra la alte calculatoare din retea, dupa ce terminate de folosit trasatura de media sharing, ar trebui sa resetati IPsec sa porneasca automat si apoi, restartati computerul.

De ce mi se cere sa setez (instalez) sharing-ul?

Cand media sharing este pornit si Player-ul detecteaza un device nou pe retea d-voastra, vi se va cere sa setati sharing-ul cu acel device. Clic pe mesaj si apoi, in casutele de dialog care apar, faceti una din urmatoarele:

–         Pentru a permite ca device-ul sa acceseze implicit tipurile media in Player library, dati clic pe Allow.

–         Pentru a refuza accesul device-ului la orice media in Player library, dati clic pe Deny.

–         Pentru a alege la care tipuri de media sa faceti share cu acest device, dati clic pe Customize Sharing .


Articole Similare
  • Cele mai Populare 15 Articole din ironmim dot com

  • Lasati un comentariu