Vista: File sharing

Date March 20th, 2008 (10:03)

Puteti face sharing de fisiere sau de directoare in diferite moduri. Cea mai folosita calea de a imparti fisiere este de a le face share direct din calculatorul dumneavoastra. Windows prevede 2 metode pentru sharing de fisiere pe aceasta cale: puteti face share din orice director din calculator dumneavoastra sau dintr-un director public. Metoda pe care o alegeti depinde de locul unde vreti sa stocati directoarele (folder-ele) impartite, cu cine doriti sa le impartiti si cat control doriti sa aveti asupra acestor fisiere. Fiecare metoda va permite sa faceti share de foldere sau fisiere cu cineva folosind calculatorul dumneavoastra sau alt calculatorul pe aceasi retea. Daca cautati metode suplimentare pentru a imparti fisiere, acest articol subliniaza, de asemenea, si alte cateva metode pe care le puteti folosii.

Impartiti fisiere din orice director din calculatorul dumneavoastra

Cu aceasta metode de sharing, puteti decide cine va putea sa faca schimbari asupra fisierelor impartite si, de asemenea, ce tip de modificari pot fii facute. Faceti acest lucru prin setarea de sharing permissions. Sharing permissions (autorizatiile de sharing) pot fii acordate unui individ sau unui grup de utilizatori din aceasi retea. De exemplu, puteti sa le permiteti unor oameni doar sa vada fisierele impartite, in timp ce altora le puteti da voie sa le vada dar sa le si modifice. Persoanele cu care faceti share pot vedea  decat acele foldere care le aveti impartite cu ei.

De asemenea, puteti folosi aceasta metoda de share pentru a putea accesa fisierele impartite cand folositi alt calculator, din moment ce orice fisier impartit de dumneavoastra cu alta persoana este visibil pentru d-voastra de la alt calculator.

Note. Daca computerul d-voastra este in workgroup, aveti optiunea de a porni sau de a opri password protection (parola de protectie). Daca password protection este pornita, persoana cu care faceti share trebuie sa aiba pe calculatorul dumneavoastra un cont de utilizator (user account) si parola respectiva pentru a avea acces la fisierele si folderele puse la share. Puteti porni si opri parola de protectie din Network and Sharing Center.

Impartiti fisiere din folder-ul public

 

Cu aceasta metoda de share, puteti copia sau muta fisierele in folder-ul public impartindu-le din aceasta locatie. Daca porniti sharing-ul de fisiere pentru folder-ul public, oricine cu un cont de utilizator si parola pe computerul dumneavoastra, precum si toti cei din reteaua dumneavoastra, vor putea vedea toate fisierele din folder-ul public sau subfolder-ele acestuia. Nu puteti restrictiona persoanele in a vedea anumite fisiere din folder-ul public. Totusi, puteti fixa anumite autorizatii: unele care sa restrictioneze persoanele de la accesarea folder-ului public in totalitate sau altele care sa ii restrictioneze de la modificarea fisierelor sau crearea unora noi.

Daca nu sunteti pe un domeniu, puteti sa porniti password-protected sharing. Aceasta limiteaza accesul pe folder-ul public, persoanelor care detin pe calculatorul dumneavoastra un cont de utilizator si parola. In setarea default, accesul in retea la folder-ul public este oprit doar daca nu a fost pornit deja de catre dumneavoastra.

 

Ce metoda de share sa folositi

 

Sunt cativa factori de luat in calcul cand va decideti sa faceti share de fisiere de la orice folder(director) sau de la folder-ul public.

Folositi orice director pentru share daca:

Preferati sa impartiti foldere direct din locul unde sunt depozitate (de obicei in directoarele dumneavoastra cu Documente, Poze sau Muzica) si vreti sa evitati stocarea lor in folder-ul public.

Vreti sa puteti seta sharing permissions pentru fiecare individ in parte decat pentru toti cei din reteaua dumneavoastra, dand la unii oameni mai mult, respectiv mai putin acces (sau nici un tip de acces).

Impartiti multe poze digitale, muzica sau alte fisiere mai mari care ar fii greoi de copiat intr-un alt folder pus la share. Nu ati dori ca aceste fisiere sa ocupe mult spatiu in 2 locuri diferite in computerul dumneavoastra.

Creati des fisiere noi sau aduceti la zi fisiere pe care vreti sa le impartiti si nu doriti sa le copiati in folder-ul public.

Folositi folder-ul public pentru share daca:

Preferati simplitatea de a face sharing de fisiere sau foldere dintr-un singur loc din calculatorul d-voastra.

Vreti sa puteti vedea rapid tot ce aveti la sharing cu ceilalti doar uitandu-va in folder-ul public.

Doriti ca tot ce aveti pus la share sa fie tinut separat de directoarele personale cu Documentele, Muzica si Poze.

Preferati sa setati sharing permissions pentru toti din reteaua dumneavoastra si nu aveti nevoie sa setati sharing permissions pe indivizi in parte.

Alte metode de a face share de fisiere

Acestea reprezinta alte metode pentru a imparti fisiere care nu solicita ca dumneavoastra sa faceti share din anumite foldere. De asemenea, puteti imparti fisiere folosind:

O retea computer-computer “a computer-to-computer (ad hoc) network . Daca doriti sa impartiti fisiere intre 2 calculatoare care nu sunt inca pe aceasi retea, dar sunt in aceasi camera, puteti crea o retea computer-computer, care se mai numeste si retea ad hoc. O retea ad hoc reprezinta o conexiune temporara intre calculatoare sau aparate folosite pentru un anumit scop, cum ar fii impartirea de documente pe parcursul unei intruniri.

Removable media. Puteti sa copiati fisiere pe orice fel de mediu de scriere, incluzand hard disk-uri portabile, CD-uri, DVD-uri si carduri de memorie flash.Apoi, puteti conecta acel tip de media in alt calculator si copia fisierele in acel computer sau puteti da mediul de scriere persoanelor cu care doriti sa impartiti fisiere respective, lasandu-i pe ei sa si le copie singuri.

E-mail. Daca aveti doar unul sau doua fisiere de impartit, iar acestea nu sunt foarte mari, puteti gasi ca este mai simplu sa le impartiti prin atasarea lor unui mesaj de e-mail.

Windows Meeting Space. Aceasta trasatura a Windows-ului va permite sa deschideti o sesiune in care veti putea face share de documente, programe sau desktop-ul dumneavoastra cu alti participanti din sesiune. Pentru mai multe informatii, accesati < http://windowshelp.microsoft.com/Windows/en-US/Help/8cdcd68a-9907-46b9-b210-a0210b35d3c91033.mspx >

Program de file-sharing compatibil cu Windows. Exista multe programe disponibile create pentru a ajuta oamenii sa imparta fisiere:

INTERNETUL. Sunt multe site-uri pe internet dedicate pentru sharing-ul de poze sau alte tipuri de fisiere.

MESAGERIE INSTANTA. Cele mai multe programe de mesagerie instanta va permit sa faceti share de fisiere cu oameni in timp ce vorbiti online cu acestia.


Articole Similare
  • Cele mai Populare 15 Articole din ironmim dot com

  • Lasati un comentariu